شما میتوانید با توجه به بودجهای که در اختیار دارید و با توجه نیازتان مادربرد موردنظرتان را انتخاب کرده و خریداری نمایید. ازآنجاییکه مادربردهای ارائهشده توسط جالبو از تنوع بالایی برخوردار هستند با انتخاب صحیح میتوانید از پرداخت هزینه اضافی نیز جلوگیری کنید. پس بسیار مهم است که مادربرد را برای چه کاربردی نیاز دارید تا بتوانید بهترین انتخاب را بر اساس کارایی و قیمت داشته باشید. از دیگر موارد تفاوت مادربردهای گیمینگ با مادربرد ساده میتوان به ارتفاع کم آنها اشاره کرد.
- در مادربردهای Micro ATX تعداد این شیارها تقریبا در تمام موارد، چهار شیار است و در مادربردهای Mini ITX این تعداد به دو شیار تقلیل یافته است.
- قابلیتی است که هم حافظه رم و هم مادربرد باید از آن پشتیبانی کنند تا بتوان از آن بهره برد.
- در ادامه به عوامل دخیل در تفاوت قیمت مادربرد و انواع مختلف آن خواهیم پرداخت.
- به هر حال پشتیبانی از این قابلیت چه حافظه رمتان را به صورت تکی و چه به صورت جفتی خریداری کنید در صفحه مشخصاتش خواهد آمد.
- در مورد شیارهای PCI-E M۲ باید بگوییم این شیارها با نام PCI-E NVMe نیز شناخته میشوند ولی به هر حال کارکردشان همانی است که در بالا ذکر شد.
با توجه به این موضوع که امروزه کارت گرافیکهای عادی جای خود را به کارت گرافیکهای بزرگ دادهاند که بهویژه در سیستمهای گیمینگ مورد استفاده هستند کم بودن ارتفاع مادربرد این امکان را به شما میدهد تا از این کارت گرافیکها بهآسانی هرچه تمام استفاده نمایید. اولین مشخصه یک مادربرد گیمینگ که آن را از مادربردهای ساده و مادربرد خانگی جدا میکند زیبایی آن است. ازآنجاییکه برای اکثر گیمرها زیبایی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است مادربرد گیمینگ نیز از مادربرد خانگی زیباتر است؛ اما تفاوتهای این دو نوع مادربرد به زیبایی آنها ختم نمیشود. با نگاهی کوتاه بر یک مادربرد گیمینگ احتمالاً اولین تفاوتی که قابل مشاهده است؛ طراحی حرارتگیر چیپست است که بر روی مادربرد نصب شده و اغلب برندهای خاصی را یدک میکشند و طراحی منحصر به فرد و زیبایی دارند و جلوه خاصی به رایانه شما میدهند.
چیپستها از نظر امکانات، بازدهی و پایداری بسیار متفاوت اند و بنابراین گزینه ای بسیار حیاتی در انتخاب مادربرد به حساب میآیند. مادربردهای ساده و ارزانقیمت تنها ممکن است دارای ۴ لایه باشند؛ اما امروزه اکثر آنها دارای ۶ تا ۸ لایه هستند. مهم این است که چه تعداد اثر در کل مجموعه بهکاررفتهاست و اینکه که آنها چقدر از هم جدا و عایق هستند؛ وجود عایق از تداخل آنها با یکدیگر جلوگیری میکند. VRMها معمولاً توسط تراشهی جداگانهای مدیریت میشوند و ماژولها را برای ولتاژ موردنیاز سوئیچ میکنند. آنها خارج از کار کاملا داغ میشوند؛ از اینرو اغلب برای جلوگیری از اتلاف انرژی، توسط یک هیتسینک فلزی پوشانده میشوند. یک پردازندهی دسکتاپ استاندارد، مانند Intel i7-9700K، میتواند بیش از ۱۰۰ آمپر جریان را هنگام بارگیری کامل بگیرد.
مادربرد ایسوس مدل H110M-C
چیزی که در مورد شیارهای PCI-E باید به خاطر بسپارید نسخه آنهاست چرا که نسخه شیار نیز در پهنای باند آن تاثیر دارد (این شامل تمام شیارهای PCI-E چه شیارهای PCI-E معمولی با اندازههای ذکر شده و چه شیارهای PCI-E M۲ میشود). خوشبختانه اگر اندازه شیار PCI-E از اندازه رابط کارت بزرگتر باشد باز هم امکان نصب کارت در آن وجود خواهد داشت. مثلا میتوان کارتی را که رابط آن x۱ است و در حالت عادی در شیار PCI-E x۱ نصب میشود در شیارهای x۴، x۸ و x۱۶ نیز نصب کرده و از آن استفاده کرد اما برعکس آن صادق نیست یعنی اگر اندازه رابط کارت از اندازه شیار PCI-E بزرگتر باشد به هیچ عنوان امکان نصب آن در آن شیار وجود نخواهد داشت. شیارهای مختلف PCI-E و برخی از کارتهایی که قابلیت نصب در آنها دارند را میتوانید در جدول زیر ببینید. اما سرعتهای حافظه رم که مادربرد از آنها پشتیبانی میکند معمولا بیشتر از یکی دوتاست و جلوی بعضی از آنها هم در پرانتر کلمه OC آمده که مخفف Overclock است. Overclock همانطور که قبلا گفتیم به معنای استفاده از یک قطعه با سرعتی بیش از سرعت استاندارد آن است که البته در صورت استفاده زیاد در طولانیمدت باعث کاهش عمر قطعه خواهد شد.
سوکت نشان داده شده در شکل یک PGA یا pin grid array نام دارد.سوکت PGA شامل حفره هایی است که به پین ها میتواند متصل شود.نوع جدید این سوکت ها LGA یا land grid array نام دارند. به جای اینکه پردازنده چندین پین داشته باشد و با حفره های روی سوکت به آن پلاگ شود این سوکت پین های کوچکی دارد و برجسته مانند است. وقتی CPU در جایش قرار گرفت پین ها و برجستگی ها اتصال CPU را با مادربورد برقرار میکنند.در تصویر زیر یک CPU با سوکت LGA را مشاهده میکنید. زمانی که قصد خرید مادربرد دارید، باید به اندازه آن، سوکت، مقدار و نوع رم پشتیبانی شده، تعداد درگاههای توسعه و… علاوه بر این، تمام این برندها در بازار ایران وجود ندارند و بعضی از آنها فقط به بازارهای خاصی محدودند اما خوشبختانه باید بگوییم تقریبا تمام هفت برندی که در بالا معرفی کردیم در بازار ایران نیز حضور دارند. مادربردها در قسمت پشتی خود که به بک پنل هم معروف است دارای یک سری پورت برای اتصال به انواع و اقسام دستگاههای خارجی هستند.