
بروزرسانی: 02 تیر 1404
فاصله چیست؟ انواع واگرایی در تحلیل تکنیکال
چندین روش وجود دارد که می توانید برای پیش بینی جهت روندها در نمودار قیمت به آنها تکیه کنید. شناسایی مناطق حمایت و مقاومت در نمودار یکی از این راه ها است. برای آشنایی بیشتر با این موضوع مقاله حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال را مطالعه کنید. مدل های قیمت گذاری ابزار مفید دیگری در این زمینه است. الگوهای مثلثی، فنجان ها و دسته ها، پرچم ها و الگوهای هارمونیک ابزارهای مفیدی هستند که می توانند برای پیش بینی روندهای در حال تغییر استفاده شوند.
در این مقاله به این موضوع پرداختیم که واگرایی چیست و چه کاربردی دارد. همچنین انواع واگرایی را در تحلیل تکنیکال یاد گرفتیم. مفهوم واگرایی در همه بازارهای مالی از جمله بازار سهام، فارکس و ارزهای دیجیتال استفاده می شود. دوره های آموزش تحلیل تکنیکال مقدماتی و پیشرفته کلینیک پایتخت برای آموزش کلیه مفاهیم کاربردی از جمله نمودارهای واگرایی و همچنین نمونه های کاربردی متعدد موجود است. با شرکت در این دوره ها یک بار برای همیشه تحلیل تکنیکال را بیاموزید.
واگرایی نرمال مثبت نوعی واگرایی در تحلیل تکنیکال است که در پایان یک روند نزولی پس از تشکیل دو پایین ترین سطح متوالی رخ می دهد. اگر مجدداً به مثالی که قبلاً آوردیم مراجعه کنید، متوجه خواهید شد که هدف از این مثال توضیح واگرایی طبیعی مثبت بوده است.
یکی از انواع واگرایی در تحلیل تکنیکال به واگرایی نرمال منفی معروف است. می توان گفت که مفهوم این واگرایی برعکس آنچه در مورد واگرایی مثبت عادی گفته شد است. این واگرایی در یک روند صعودی قیمت دارایی ایجاد می شود و معمولا زمانی موضوعیت پیدا می کند که دو سقف قیمتی صعودی در کنار هم تشکیل شوند و از سوی دیگر شاخص روند نزولی را نشان دهد.
نکته طلایی این است که اگر این واگرایی در منطقه اشباع فروش رخ دهد، می توان اعتبار آن را بهینه دانست و حساب ویژه ای برای تصمیم گیری درباره آن باز کرد.
انحراف نرمال منفی (واگرایی منظم منفی)

یک واگرایی نهفته مثبت نیز در روندها شکل می گیرد. برای روشن شدن مفهوم این واگرایی مثالی ارائه می کنیم. تصور کنید که یک سهم در یک بازه زمانی در یک روند صعودی قرار دارد. در طول روند صعودی، نوساناتی ایجاد می شود و به این ترتیب، دو طبقه قیمتی ایجاد می شود که طبقه دوم بالاتر از طبقه اول است.
این دو اندیکاتور را در مقالات جداگانه ای ارائه کرده ایم و پیشنهاد می کنیم مقالات آموزشی اندیکاتور RSI و اندیکاتور MACD را نیز مطالعه کنید.
نکاتی برای بررسی اعتبار انواع مغایرت
تعداد امتیاز: 2
منبع: https://clinicsarmayeh.com/divergence-technical-analysis/
دوباره یک روند صعودی متشکل از تعدادی شمع صعودی را در نظر بگیرید. سپس نوبت به اصلاح روند می رسد. به این ترتیب نمودار وارد یک روند نزولی می شود. اگر شاهد کاهش شدید قیمت در مدت زمان کوتاه با تعداد کم شمع باشیم، الگوی واگرایی زمان بندی هوشمند در حال رخ دادن است. این نشان می دهد که خرس ها توانایی غلبه بر روند صعودی غالب را ندارند. واگرایی زمانی هوشمند نیز یک الگوی پیوسته است. این بدان معنی است که پس از این نمودار به روند اصلی خود باز خواهد گشت.
انواع واگرایی در شاخص ها
واگرایی در تحلیل تکنیکال یکی دیگر از روش های مفید در این زمینه است. مفهوم واگرایی به حرکت نمودار قیمت و اندیکاتورها در جهت مخالف اشاره دارد. اگر با انواع اندیکاتورها آشنایی ندارید پیشنهاد می کنیم مقاله اندیکاتور چیست را مطالعه کنید. استفاده اولیه از اندیکاتورها دادن سیگنال های خرید و فروش است. تجربه نشان داده است که تفاوت در حرکت نمودارها و شاخص های قیمت نشانه قوی از تغییر روند در آینده نزدیک است.
کاربرد واگرایی در تحلیل تکنیکال
در مجموع می توان ظهور این واگرایی در نمودار و اندیکاتور قیمت را نشانه پایان روند نزولی قیمت و شروع روند صعودی دانست. البته برای رسیدن به نتیجه قطعی باید از سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال نیز برای این منظور استفاده کرد.
واگرایی نهفته منفی دقیقاً مفهوم مخالف واگرایی نهفته مثبت را دارد. تصور کنید که یک سهم در یک بازه زمانی روند نزولی دارد. در طول روند نزولی نوساناتی ایجاد می شود و به این ترتیب دو سقف قیمتی ایجاد می شود که سقف دوم کمتر از اولی است. برعکس، وقتی به نمودار اندیکاتور RSI نگاه می کنیم، اندیکاتور در همان بازه زمانی روند معکوس داشته است.
اگر می خواهید در تجارت با تحلیل تکنیکال موفق باشید، باید مهارت های خود را در پیش بینی رفتار روندها در نمودار قیمت تقویت کنید. همه ما می دانیم که روندها همیشه پایدار نیستند، اما سوال اساسی این است که چگونه می توان موقعیت دقیق تغییر روند را در نمودار شناسایی کرد. واگرایی در تحلیل تکنیکال یکی از مفاهیم کلیدی مورد استفاده در این زمینه است. در این مقاله قصد داریم بررسی کنیم که انواع واگرایی چیست و چه فایده ای در پیش بینی رفتار نمودار قیمت دارد. تا انتها با ما همراه باشید.
فاصله چیست؟ (واگرایی)
واگرایی پنهان کمتر از واگرایی معمولی معتبر است. به عبارت دیگر در مقایسه با دسته قبلی سیگنال های ضعیف تری منتشر می کند. واگرایی پنهان نیز در روندهای صعودی یا نزولی شکل می گیرد. در زمان شکل گیری این واگرایی، نمودار و اندیکاتور روند مشابهی را طی می کنند. با این تفاوت که شدت روندها در یکی کاهش و در دیگری افزایش می یابد. این گروه نیز به دو زیر گروه تقسیم می شود که عبارتند از:
واگرایی نهفته مثبت (واگرایی پنهان مثبت)

تا اینجا بررسی کردیم که انواع واگرایی به چند دسته تقسیم می شوند. حتما این سوال برای شما پیش آمده است که از کدام شاخص ها باید در واگرایی استفاده کرد. به طور کلی، شما باید از شاخص های روند در این زمینه استفاده کنید. دو مورد از شاخص های اصلی تشخیص واگرایی عبارتند از:
- واگرایی اندیکاتور RSI
- واگرایی در اندیکاتور MACD
برعکس، وقتی به نمودار اندیکاتور RSI نگاه می کنیم، این اندیکاتور در همان بازه زمانی روند معکوس داشته است. به عبارت دیگر وقتی نقاط معادل دو قیمت طبقه را به هم وصل می کنیم یک خط نزولی ایجاد می شود. این رویداد یک واگرایی پنهان مثبت تلقی می شود و نشان دهنده ادامه روند صعودی دارایی است. ارزش این سیگنال زمانی که در محدوده پشتیبانی دارایی رخ می دهد دو برابر می شود.
واگرایی نهفته منفی (منفی پنهان شده است واگرایی)

تا اینجا ما به این موضوع پرداختیم که واگرایی چیست. با استفاده از الگوهای واگرایی، می توانید به طور بالقوه تغییرات روند را در نمودار پیش بینی کنید. واگرایی پدیده ای است که همزمان با حرکت نمودار قیمت رخ می دهد. به همین دلیل امکان پیش بینی در زمان مناسب را در اختیار شما قرار می دهد. در حالی که برخی از شاخص ها عقب مانده اند. این بدان معنی است که آنها فقط برای تأیید روند استفاده می شوند.
واگرایی نرمال بیشترین اعتبار را در بین این سه گروه دارد. واگرایی عادی در روندهای نزولی یا صعودی رخ می دهد. بنابراین نمودار قیمت در یک جهت و نمودار اندیکاتور در جهت مخالف حرکت می کند. واگرایی عادی را نیز می توان به دو دسته تقسیم کرد که عبارتند از:
انحراف طبیعی مثبت (واگرایی منظم مثبت)

واگرایی نرمال منفی نشان می دهد که خریداران در حال ضعیف شدن هستند و باید انتظار داشته باشیم که فروشندگان در آینده نزدیک از آنها پیشی بگیرند. اگر این واگرایی در محدوده خرید بیش از حد رخ دهد، سیگنال قوی تری برای تحلیلگر در نظر گرفته می شود.
2. واگرایی پنهان (اختلاف پنهان)
روش های ارزیابی اعتبار انواع مختلف مغایرت چیست؟ به طور کلی در بحث تحلیل تکنیکال، تجربه حرف اول را می زند. اما چند نکته عملی وجود دارد که می توانید برای ارزیابی اعتبار واگرایی در روندهای پیش بینی در نظر بگیرید. این نکات عبارتند از:
- هر چه این واگرایی در بازه زمانی طولانی تری رخ دهد، معتبرتر است.
- واگرایی های تشکیل شده در خطوط حمایت و مقاومت یا سطوح فیبوناچی دارای اعتبار بالایی هستند.
- اگر سیگنال های دیگر نشانگرها واگرایی را تأیید کنند، واگرایی معتبر است.
- واگرایی هایی که در مناطقی که بیش از حد خرید یا فروش بیش از حد به فروش می رسند، معتبرتر هستند.
- اگر روند واگرایی با شیب تند همراه باشد، اعتبار پیش بینی ها افزایش می یابد.
آخرین کلمه
یعنی وقتی نقاط معادل دو سقف قیمت را به هم وصل می کنیم یک خط صعودی ایجاد می شود. این رویداد واگرایی پنهان منفی نامیده می شود و نشان دهنده ادامه روند نزولی دارایی است. قدرت این سیگنال زمانی افزایش می یابد که در محدوده مقاومت دارایی رخ دهد.
3. جت لگ (واگرایی زمانی)
یک روند صعودی متشکل از تعدادی شمع صعودی را در نظر بگیرید. سپس نوبت به اصلاح روند می رسد. به این ترتیب نمودار وارد یک روند نزولی می شود. اگر تعداد شمع های نزولی بیشتر از شمع های صعودی باشد، اما از نظر زمانی شاهد کاهش جزئی قیمت باشیم، یک واگرایی زمانی معمولی رخ داده است. این نوع واگرایی به عنوان یک الگوی ادامه شناخته می شود. یعنی باید منتظر پایان فرآیند اصلاح و ادامه روند صعودی قبلی باشیم.
واگرایی زمان هوشمند (واگرایی زمان هوشمند)
میانگین امتیازات: 5/5
یکی دیگر از کاربردهای مهم الگوهای واگرایی در تحلیل تکنیکال، تعیین سطوح حمایت و مقاومت است. به این ترتیب می توانید اعتبار خطوط روند را در نمودار ارزیابی کنید. این به شما کمک می کند در زمان مناسب تصمیم به خرید و فروش دارایی بگیرید.
انواع واگرایی در تحلیل تکنیکال
در ادامه بحث انواع واگرایی به دسته سوم یعنی واگرایی زمانی می رسیم که با دو گروه قبلی کاملا متفاوت است. واگرایی زمانی بر تضاد بین زمان و قیمت تمرکز دارد. این واگرایی در روندها نیز شکل می گیرد. این نوع واگرایی در صورتی ایجاد می شود که اصلاحات روند در مقایسه با قیمت و زمان متفاوت باشد. انواع واگرایی زمانی نیز به دو دسته تقسیم می شوند که عبارتند از:
اختلاف زمانی معمولی (واگرایی زمانی منظم)
انواع واگرایی چیست؟ یکی از معیارهای مهم برای ارزیابی اعتبار مغایرت ها، شناسایی نوع آنهاست. انواع واگرایی در تحلیل تکنیکال را می توان به سه گروه مختلف دسته بندی کرد که عبارتند از: