امروزه اسامی زیادی را درمورد انواع بازارهای مالی می شنویم. این بازارهای مدرن، پتانسیل زیادی برای کسب درآمد دارند. مثلا حجم مالی زیادی در هر روز در بازار بورس آمریکا معامله می شود. این حجم گاهی حدودا ۱۰۰ میلیون دلار است. این رقم بر اقتصاد کشورهای مختلف تاثیر زیادی دارد. در این مقاله چارت ایران بطور کامل با بازار فارکس و مفاهیم مرتبط با آن بطورکامل آشنا می شوید. در ویدئوی زیر نیز بطور مختصر با بازار فارکس آشنا می شوید:
تاریخچه بازارها و سرمایه گذاری
در سالیان بسیار دور، مردم یک جامعه به چند دسته تقسیم می شدند و این دسته بندی براساس طبقه اجتماعی بود. دسته ای از افراد خودشان دارای کار و فعالیت بودند. این افراد مانند یک کارآفرین بودند. افراد دیگر برای آنان کار می کردند ولی سطح مالی مناسبی نداشتند.
هرکس پول یا سبکه خود را در قُلک و یا زیر بالشت خود مخفی می کرد. اما در آن زمان کسی در این اندیشه نبود که با این پول می توان کارهای بسیار زیادی را انجام داد. مثلا کسب و کارهایی راه اندازی کرد، افراد نابغه ای را تربیت کرد. افراد صاحب کسب و کار، پول خود را خرج می کردند و مبلغ اضافی را زیر بالشت خود نگهداری می کرد یا زمین خریداری می کرد.
برخی افراد نیز در بازار تجارت می کردند. یعنی کالایی را خریداری می کردند و وقتی گران می شد، می فروختند. آنها با خرید و فروش برنج، گندم یا سایر کالاها تجارت می کردند. آنها هم دارای پول زیادی بودند، اما اهل نگهداری در قلک و زیر بالشت نبودند. آنها از دید و تصور خودشان سرمایه گذاری می کردند.
پس از چندین دوره، افراد سرمایه گذار ایده هایی ارائه دادند و تجارت راه اندازی کردند. تاجران این ایده را عملی کردند که پول خود را به افرادی که برای کار خود نیاز دارند بدهند تا با آن کار کنند و درآمد بیشتری کسب کنند. با این کار سود این درآمد نیز به تاجران می رسید. با رشد کسب و کار، آنها هم سود می کردند. اما با ورشکستگی کسب و کار، پول آنها هم بدون هیچ تضمینی از دست می رفت. البته، در این میان، برخی کارآفرینان نیز کلاه برداری می کردند و پس از دریافت پول، ناپدید می شدند.
سایت های جهانی زیادی وجود دارند که در زمینه فارکس خدمات ارائه می دهند. مثلا این سایت خدمات خود را اینگونه معرفی می کند:
MAKE THE MOST OF YOUR TRIP – GET CURRENCY BEFORE YOU GO!
.VISIT OUR STORE, ATM OR ORDER THE CURRENCY YOU NEED TO A PREFERRED PICK-UP POINT
.SAVE THE RECEIPT AND EXCHANGE MONEY BACK TO EUROS IN ANY OF OUR BRANCHES AFTER YOUR TRIP WITHOUT A FEE
شکل گیری بازار بورس
پس از کلاهبرداری عده ای سودجو از این گونه معاملات، حکم ممنوعیت این نوع شراکت صادر شد. اما پس از مدتی، بازارهایی پدیدار شدند که در آنها، سهام کارآفرینان عرضه می شد. تجار و افراد عادی، سهام خریداری می کردند. این بازار، امروزه در سرتاسر دنیا رایج شده و بازار بورس نام گرفته است.
مثلا فرض کنید شرکت اپل یا گوگل بعنوان کارآفرین بود و برای گسترش و پیشرفت شرکت خود، به پول زیادی نیاز داشت. بنابراین، سهام خود را در بازار بورس عرضه می کرد و مردم و تجار با خرید سهم آنها، برگه شراکت دریافت می کردند.
با این کار، شرکت در هر سال، سودی از درآمد خود را به آنها می داد و اگر شرکت فاقد درآمد بود و قیمت صفر شد، شرکا ورشکست می شدند. یا قادر بودند سهام خود را به دیگران بفروشند. اما چنین بازاری صدها سال پیش برقرار بود. این بازار ایرادات و ضعف های زیادی داشت.
امروزه این بازار با قدمتی چند صد ساله، در تمام دنیا وجود دارد. مردم امروز در این بازار سهام های شرکت های مختلف را با یکدیگر خریدو فروش می کنند.
مثلا برخی افراد نسبت به آینده شرکت اپل و گوش یهای آیفون نظر مثبتی دارند. درنتیجه سهام آن را تقاضا می کنند. اما در مقابل، عده ای در این تفکر هستند که اپل آینده مناسبی ندارد. بنابراین سهام خود را به فردی دیگر می فروشند. درنهایت، این حجم عرضه و تقاضا، قیمت در بازار را مشخص می کند. علاوه بر بازار بورس، امروزه بازارهای معاملاتی جدیدی ایجاد شده اند و اعتبار زیادی دارند.
انواع بازارهای مالی
امروزه بازارهای مالی به شکل های مختلفی ظاهر شده اند و همگی پرطرفدار هستند. این بازارها بر زندگی انسان های زیادی درطول تاریخ تاثیرگذار بوده اند. اما امروزه دو نوع بازار مالی موجود است:
- بازارهای سنتی: در آمریکا، بازارهایی مانند اوراق قرضه و بازار بورس، بازارهای سنتی هستند و حجم بسیار زیادی را به خود اختصاص داده اند. به گونه ای که بطور تقریبی تمام آمریکایی ها در این بازارها دارای سرمایه هستند. آنها با سرمایه گذاری در این بازارها، پول زیادی را جابجا می کنند.
- بازارهای جدید: این بازارها که بازارهای مشتقه نیز نامیده می شوند، بازارهای نوظهوری هستند که به نوعی از این بازارها پدید آمده اند. بازارهایی مانند بازار فارکس، بازار CFD و بازارهای آتی از بازارهای سنتی ایده و الگو گرفتند. این بازارهای جدید در سرتاسر دنیا پدید آمدند که در سرتاسر جهان تحت عنوان بازار فارکس شناخته می شوند.
پیشینه بازار فیوچر یا CFD
پس از ایجاد بازارهای سهام در سرتاسر دنیا، افراد زیادی به این بازار علاقمند شدند. پول های زیادی روانه این بازارها می شد. مثلا افراد ثروتمند با ورود به این بازار، در کسب وکار سایر افراد شریک می شدند. افرادی که ثروت اندکی داشتند، یا کسب و کاری جدیدی تاسیس می کردند یا همان اندک پول خود را در این بازار سرمایه گذاری می کردند.
در آن زمان، دغدغه بسیاری از کسب و کارها، قیمت در آینده بود. تمامی عواملی که سبب می شد یک کسب و کار از بین برود، عواملی ازجمله عدم امنیت، جنگ، طوفان، قحطی، ریسک، افزایش تقاضا و عدم توانایی پیش بینی آینده بودند.
مثلا برای کشاورزان که سالها فعالیت داشته و طی یک شب، سیل یا طوفان تمام محصولی که می توانست به چند برابر بفروشد، از بین رفته است. یا کشاورزی که محصول پرتقال می کارد، با ورود کالای وارداتی، قیمت پرتقال کاهش یابد، باید چه کند؟ این باعث ضربه به اقتصاد می شود و انگیزه کشاورزان را از بین می برد. یا استخراج کننده نفت که دیروز می توانست نفت را بشکه ای 150 دلار بفروشد، حالا امروز نفت شده بشکه ای 50 دلار باید چه کند.
انسان های 200 سال گذشته با این مشکلات روبرو بودند. آنها قیمت های فردا را نمی دانستند. محصولی که روزی برای آن خیلی هزینه کرده اند و خرج زندگی آنها را حاصل می کند، نمی دانستند ممکن است فردا با قیمتی به فروش برسد که برای آنها سود حاصل کند. یا اینکه ممکن بود این محصول طی یک شب نابود شود. به همین دلیل تصمیم گرفتند کسی را بیابند که محصول آنها را زودتر خریداری کند. یعنی کسی که محصول آنها را پیش خرید کند.
ضررهای کسب و کار
شما هر شغلی که دارید، ممکن است با مجموعه ای از کالاها در تعامل باشید. ممکن است تولید کننده باشید یا خریدار باشد. ممکن است این کالا را تبدیل به محصولی جدی کنید و بفروشید. مثلا شغل نانوایی را درنظر بگیرید. نانوا، آرد را خریداری کرده و به نان تبدیل می کند و نان را می فروشد. این آراد از یک کشاورز که مزرعه گندم دارد خریداری می شود. یعنی نانوا مصرف کننده و مشتری محصول کشاورز است و خود نیز مشتریان زیادی دارد.
فرض کنید قیمت گندم افزایش یابد و فرض کنید نانوا هیچ گندمی برای خرید پیدا نکند. در این حالت ضربه زیادی به نانوا وارد می شود و کسب و کار او از بین می رود. حالا فرض کنید قیمت گندم کاهش یابد. در این صورت تمام محصولات و خود کشاورز نابود می شوند.
این دو نفر یعنی کشاورز و نانوا می توانستند کاری کنند که خیالشان راحت شود. همکاری که باعث شود تمام ریسک های کسب و کار را از بین برده و کسب و کارشان پایدار بماند.
راهکار برای ضررهای کسب و کار
در مثال فرضی قبل، برای جلوگیری از ضررهای احتمالی، کشاورز و نانوا می توانستند با هم معامله کنند. به عبارتی، کشاورز می توانست تمام گندم خودرا به نانوا پیش فروش کند. نانوا نیز می توانست گندم را پیش خرید کند. این خرید را می توانستند به قیمت امروز یا هر زمانی که دلشان خواست انجام دهند. بیایید مثال دیگری را فرض کنیم. مثلا یک شرکت نفت، تمام بشکه های نفت خود را تا 6 ماه آینده با قیمتی مشخص پیش فروش کند. درصورت بالا رفتن قیمت نفت، مهم نیست و سود لازم بدست آمده. اگر هم قیمت نفت کاهش یابد، باز هم اهمیتی ندارد زیرا نفت خود را با قیمتی بالا فروخته اند.
به همین دلیل افراد و کسب و کارها، معامله با هم را شروع کردند. این معاملات، که بدون نظارت دولت هستند، پیمان آتی یا forward contract نامیده می شوند. در پیمان آتی، نزد فردی بیعانه ای می گذاشتند. مثلا قرار می گذاشتند 1000 کیلو طلا در 6 ماه دیگر از شاخص طلاساز به یک تاجر و معامله گر طلا تحویل داده شود. مقدار و زمان و تحویل در آینده و قیمت مشخص بود. تحویل در روز معلوم و یک بیعانه نزد امین می گذاشتند. اگر شش ماه بعد، کسی زیر قرار خود می زد، باید از سمت امین بیعانه ای به او داده می شد. اما اگر امین زیر قرار خود می زد، مشکلات بیشتری پیش می آمد.
شکل گیری بازار آتی یا فیوچر
در سال های اولیه پیمان آتی، افراد زیادی در نتیجه کلاهبرداری در این بازار ضرر کردند. درنهایت، دولت ها بازاری ایجاد کردند که در آن تمام معاملات را بتوان انجام داد. این معاملات دارای حجم مشخص، قیمت مشخص، روز و ساعت تحویل مشخص بودند. به این بازار آتی یا forward contract می گویند. در این بازار دیگر نگرانی بابت جابجایی یا ضایع شدن پول هیچ کسی نیست. این بازار کاملا امن است.
تعریفی که در این سایت آمده به این شرح است:
A futures market is an auction market in which participants buy and sell commodity and futures contracts for delivery on a specified future date.
در این بازار حتی می توان بدون اینکه چیزی را تحویل داد، به معامله پرداخت. مثلا 6 ماه دیگر 1000 تن گندم تحویل بگیرید. اما الان گندم را برای ۶ ماه دیگر خریداری کرده اید. اما فردا قیمت گندم افزایش یابد، می توانید گندم را با این قیمت افزایش یافته بفروشید. به این طریق، سود بدست می آورید. تنها نیاز است بیعانه ای را در بازار فیوچر بگذارید. با این کار، می توانید هر چیزی که بخواهید را پیش خرید یا پیش فروش کنید. در این بازار کسی پیدا خواهد شد که کمتر از ده ثانیه با شما وارد معامله می شود. این همان قدرت بازار بین المللی است.
مثلا تصمیم می گیرد در آمریکا 1000 بشکه نفت بفروشید. و فردی پیدا می شود که از شما خریداری می کند و شش ماه آینده به او تحویل دهید. اما قادر خواهید بود همین فردا معامله را تمام کنید و میزان اختلاف را تسویه کنید.
ویژگی های بازار آتی یا فیوچر
بازار فیوچر، ویژگی های جالب توجهی دارد که عبارتند از:
- در این بازار، با پایین آمدن قیمت، سود می کنید. به این دلیل که کالایی را برای ۶ ماه دیگر با این قیمت فروختید. هر زمان مایل به تسویه حساب بودید، می توانید با سود معامله خود را خاتمه دهید.
- می توانید هر چیزی که دوست داشتید را در سرتاسر دنیا معامله کنید. بی نهایت قرارداد آتی موجود است و شما می توانید به معامله بپردازید.
- در این بازار می توانید از اهرم استفاده نمایید. مثلا فرض کنید یک درصد از کل مبلغ را باید بعنوان بیعانه بگذارید. اما به اندازه کل مبلغ سود بدست می آورید. فرض کنید 100 بشکه خریداری کرده اید، اما برای بیعانه، تنها پول یک بشکه را پرداخت کرده اید. با این حال، هنگامی که قیمت نفت افزایش می یابد، به اندازه ی کل 100 بشکه سود بدست می آورید.
- در این بازار سررسید مشخصی دارید. می توانید تا روز سررسید، معامله خودتان را حفظ کنید. و روز سررسید آن را تسویه نمایید و تحویل بدهید. می توانید زودتر از آن روز نیز تسویه کنید.
امروزه می توانید بسیاری از معاملات فیوچر را توسط کارگزاری های فارکس انجام دهید. این معاملات به اشتباه بعنوان معاملات بازار فارکس شناخته می شوند! بعنوان مثال، طلا در بازار فارکس، یک قرار داد از نوع فیوچر یا از نوع CFD است و ربطی به بازار فارکس ندارد. اما این معاملات توسط کارگزاران فارکس نیز ارائه می شوند. بعنوان مثالی دیگر می توان شاخص بورس داوجونز را نام برد. این قرارداد نیز یا از نوع فیوچر یا CFD است. اما بعنوان فارکس شناخته می شود.
مزایای بازار فیوچر
برخی مزایا درمورد بازار فیوچر سبب شد تعداد زیادی از تاجران وارد این بازار شوند. آنها توانستند درآمد زیادی را از این بازار بدست آورند. برخی از مهمترین ویژگی ها عبارتند از:
- مهمترین مزیت قراردادهای فیوچر این است که شما قادرید در پایین آمدن قیمت کالا سود بدست آورید. مثلا فرض کنید کشاورز نیستید و گندمی ندارید. اما می توانید قراردادی ببندید و در آن، 1000 گونی گندم به فروش برسانید. زمانی که موعد آن رسید، با قیمت پایین تر خریداری کرده و با قیمت بالاتر بفروشید.
- می توانید درصدی از مبلغ قرارداد را بیعانه بگذارید. نیاز نیست به اندازه کل مبلغ قرارداد پول بگذارید. مثلا قصد دارید 1000 گونی گندم خریداری کرده یا بفروشید. اگر قیمت هر گونی 5 دلار باشد، نیازی نیست 5000 دلار بگذارید تا بتوانید معامله کنید. تنها کافی است 100 دلار گذاشته تا بتوانید معامله را انجام دهید. زمانی که سود بدست آوردید، بجای 100 دلار، روی 5000 دلار خود سود کرده اید.
- این قرارداد، بطورکامل زیرنظر نهادهای قانونی بین المللی بسته می شود. همچنین استانداردهای مشخصی را پیروی می کند.
- تمام قراردادها سررسید دارند. مدت این سررسیدها ممکن است از 3 ماه تا چند سال باشد. اما تمام قراردادها با فرا رسیدن تاریخی مشخص، منقضی می شوند.
- نحوه تسویه قراردادها به دو شکل است. هم می توان جنس را تحویل داد. هم می توان اختلاف قیمت قرارداد و قیمت الان را بصورت نقدی تسویه کرد. امروزه اصولا تمام قراردها بصورت نقدی تسویه می شوند.
چه کالاهایی را می توان در بازار فیوچر معامله کرد؟
دارایی ها و کالاهای زیادی را می توان در بازار فیوچر معامله کرد. برخی از دارایی ها و کالاهای رایج عبارتند از:
- تمام کالاهای کشاورزی مانند گندم، ذرت، قهوه، کاکائو، آب پرتقال و موارد مشابه.
- حیواناتی مانند گاو، گوسفند، خوک و غیره.
- کالاهای صنعتی از جمله نفت، گاز، مس، روی و سایر موارد.
- فلزات گرانبهایی مانند طلا، نقره، پلاتینوم
- هزاران کالا و دارایی دیگر
افراد زیادی در طول تاریح در بازار آتی حضور داشته اند. این افراد از جمله جس لیورمور توانسته اند با استفاده از این بازار، از بزرگترین ثروتمندان زمان خود شوند. جس بیشتر علاقمند به معاملات ذرت بود. پس از مهاجرت از روستا به شهر، او توانست در یک کارگزاری فعالیت خود را آغاز کند. تا اینکه با بازار آتی آشنا شده و وارد معاملات آتی شد. او تبدیل به تاجر بزرگیدر زمان خود شد.
امروزه، بزرگترین بازار معاملات فیوچر، بازارهای شیکاگو و لندن هستند. همه روزه میلیاردها دلار پول جابجا شده و افراد زیادی ثروتمند می شوند. اما این بازار مشکلاتی را برای برخی افراد پدید آورد و سبب شد برخی افراد به سمت بازار دیگری بروند. در ادامه با بازار دیگری به نام سی اف دی آشنا می شوید.
معاملات موجود در بازار CFD
امروزه یکی از پرطرفدارترین و پرکاربردترین نوع معاملات دنیا، معاملات CFD هستند. این معاملات دارای حجم زیادی در عمده دارایی ها در سرتاسر دنیا هستند.
مفهوم بازار CFD
سی اف دی در لغت به معنای معامله برای اختلاف (contract for difference) است. اگر به بازار فیوچر دقت کرده باشید، مردم برای ۶ ماه، یک سال و دو سال دیگر خود، کالایی را از یکدیگر پیش خرید کرده یا آن را پیش فروش می کردند.
آنها در زمان تسویه یعنی در آخرین روز قرارداد، می بایست اختلاف قیمت کنونی یا قیمتی که معامله با آن انجام شده را پرداخت می کردند.
در این سایت نیز تعریف جالبی درمورد بازارهای CFD ذکر شده است:
The meaning of CFD is ‘contract for difference’, which is a contract between an investor and an investment bank or spread betting firm, usually in the short-term. At the end of the contract, the parties exchange the difference between the opening and closing prices of a specified financial instrument, which can include forex, shares and commodities. Trading CFDs means that you can either make a profit or loss, depending on which direction your chosen asset moves in.
مثلا یک معامله گر در قراردادی معامله کرده که باید ۶ ماه آینده 100 اونس طلا را تحویل دهد. او در قیمت 1200اقدام به این معامله کرده است. با طرف مقابل عهد کرده که شش ماه آینده در این قیمت، 100 اونس طلا به او می دهد.
درحال حاضر، قیمت طلا 1300 است. یعنی 100 دلار از قیمتی که او فروخته، افزایش یافته است. درواقع، این معامله گر درحال ضرر کردن است. اما آن معامله گر دیگر چاره ای ندارد و باید این ضرر را بپردازد. زیرا، این قرارداد دارای سررسید است و معاملات برطبق این سررسید تسویه می شوند.
اگر معامله گر نخواهد معامله را تسویه کنید، راهی برای او وجود ندارد. چون این قرارداد مشخص بوده و زمان پایان آن فرا می رسد. اما در بازار CFD می توانست معامله را تسویه نکند! از این مثال، می توان به مفهوم بازار CFD رسید.
بازار CFD فاقد سررسید
زمانی که در بازارهای فارکس و جدید مانند سی اف دی و فیوچر به معامله می پردازیم باید دقت داشته باشیم. بیشتر از هر چیز باید توجه کنیم که هم اکنون در گاو صندوق خودمان طلا نداریم! ما روی اختلافی سود بدست می آوریم که حاصل از قیمت امروز یا قیمت آینده است.
فرض کنید امروز سهام اپل را با قیمت 120 دلار خریداری کنیم. هفته آینده این سهام را 130 دلار بفروشیم. ما مالک اپل نیستم و فقط روی نماد این شرکت معامله انجام می دهید و صاحب هیچ سهمی در این شرکت نیستیم. این معاملات مشابه معامله فیوچر هستند. یعنی در این معاملات، خریدار به فروشنده تعهد می دهد که چیزی را با قیمت معین امروز خریداری کند. حتی اگر قیمت تغییر زیادی کرده باشد. فروشنده نیز متعهد می شود که دارایی خود را با همین قیمت بفروش برساند. حتی اگر قیمت بالاتر برود. در روز سر رسید و یا هر روز دیگری نیز می تواند تسویه کند. بازار سی اف نیز دقیقا دارای همین ویژگی است.
ویژگی های بازار CFD
مهمترین ویژگی های معامله در بازار سی اف دی شامل موارد زیر است:
1- در این بازار زمینه برای شما وجود دارد که هم در صعود قیمت سود بدست آورید و هم در زمان نزول قیمت سود کنید.
2- در این بازار نیز می توانید از اهرم استفاده کنید.
3- قادر هستید به معامله هزاران دارایی بپردازید. هر زمان نیاز داشتید معامله خود را بسته و سود بدست آورید.
4- نیازی نیست برای پیدا کردن خریدار و فروشنده منتظر بمانید.
5- و مهمتر از همه اینکه برخلاف بازار فیوچر، اینجا نگران سررسید نیستید. سی اف دی ها فاقد سررسید هستند. درنتیجه، شما قادرید معامله خود را ماه ها و سال ها حفظ کنید.
فرض کنید پس از بحران اقتصادی سال 2008 میلادی، شاخص اس اند پی خریداری می کردیم. در این صورت می توانستیم حتی تا امروز آن را نگه داری کنیم!! این شاخص تا به امروز، بیش از 500 درصد سود خالص داده است.
حالا فرض کنید همین شاخص را با اهرم 10 خریداری می کردیم. مثلا اگر صاحب 10 هزار دلار بودیم، 10 هزار دلار در یک معامله سی اف دی، 10 هزار دلار اس اند پی خریداری می کردیم. خلاصه این جمله بدین معناست که شما 10 دلار را بعنوان وجه تضمین یا بیعانه پرداخت می کنید. درنتیجه، می توانید تا ده برابر پولی که گذاشتید را معامله کنید.
چند مثال دیگر از بازار سی اف دی
فرض کنید در سال 2008، در یک معامله سی اف دی با 10 هزار دلار و با اهرم 10، شاخص اس اند پی خریداری می کردیم. در این صورت، امروز بیش از 250000 دلار سود بدست می آوردیم. این سود، فقط با 10 هزار دلار و فقط با یک خرید بدست آمده است. در طول این روند، اگر به خریدهای مرکب اقدام می گردید، این عدد ممکن بود به بیش از 2 میلیون دلار برسد.
یک مثال دیگر درمورد بازارهای CFD را درنظر بگیرید. یک تاجر ممکن است تصور کند که شرکت گوگل در سال های آینده سیر نزولی دارد. او مایل است از پایین آمدن قیمت، سود بدست آورد. در بازارهای سهام سنتی نمی تواند چنین کاری انجام دهد. چون در این بازارها فقط باید سهام خریداری کرده و نگهداری کرد. دراین بازارها نمی توان روی پایید آمدن قیمت ها، سودی بدست آورد.
بنابراین این تاجر به سراغ بازار سی اف دی رفته و قرارداد گوگل را به فروش می رساند. در این بازار قرار می گذارد که زمان تسویه، اختلاف قیمت امروز و روز تسویه را به بازار پرداخته یا از بازار بگیرد. این تاجر در قرارداد سی اف دی، سهام گوگل را روی قیمت 150 دلار به ازای هر سهام به فروش رساند. حال اگر قیمت سهام به 100 دلار رسیده باشد، روی هر سهم 50 دلار سود کرده و معامله را می بندد.
مزایا و امکانات بازار و معاملات CFD
بازارها و معاملات CFD، بسیار پرطرفدار هستند. زیرا این بازارها فاقد سررسید هستند. این بازار و معاملات آن دارای اهرم و سرعت زیاد هستند. امکان خرید و فروش در آنها وجود دارد. و شاید از مهمترین مزیت اینکه، روی تمام کالاها، ارزهای دیجیتال، سهام ها، اوراق های قرضه و غیره، CFD امکان پذیر و موجود است. یعنی CFD بازاری با بیش از 20 هزار کالای معاملاتی باور نکردنی است. برخی به اشتباه این بازار را زیرنظر فارکس درنظر می گیرند. آنها تصور می کنند این بازار فارکس است. اما فارکس بازار متفاوتی است و این دو با یکدیگر تفاوت دارند.
- در بازار سی اف دی می توان سهام بازارهای بزرگی مانند گوگل را خریداری کرد. سهام اپل سهام علی بابا، مایکروسافت، آمازون، فیس بوک، بنز، تسلا، آدیداس، پورشه، بنز و هر شرکت خارق العاده ای که در سرتاسر دنیا وجود دارد.
- علاوه بر این سهام ها، قادرید شاخص های سهام بزرگ دنیا را نیز معامله کنید که خارق العاده است. می توانید به معامله طلا، نفت، ذرت، گندم، قهوه، کاکائو، روی، مس و کالاهای زیاد دیگری بپردازید.
- همچنین می توانید به سراغ ارزهای دیجیتال دنیا بروید. بیت کوین، اتریوم یا ده ها ارز دیجیتالی دیگر را خریداری نمایید. یک بازار با این همه دارایی برای معامله، در سی اف دی امکان پذیر است. امروزه، معاملات سی اف دی از مهمترین معاملاتی هستند که سبب تکان خوردن دنیای مالی شده اند.
- بازارهای سی اف دی، امروزه شرایط مناسبی برای تاجران و صنعت گران فراهم آورده است. بیش از هزاران نوع ابزار معاملاتی در اختیار مشتریان قرار می گیرد. مشتریان می توانند ریسک خود را پوشش دهند. یا اینکه می توانند روی آنها معامله کرده و سود بسیاری بدست آورند. سی اف دی با این ویژگی های خارق العاده، امروزه یکی از رایج ترین ابزارهای معاملات در دنیا محسوب می شود.
معرفی کامل بازار فارکس
بازار فارکس، بعنوان بزرگترین بازار دنیا شناخته شده که روزانه پنج تریلیون دلار گردش مالی دارد. پس از شکل گیری بازارهای بورس در سالیان گذشته، بازارهای جدیدی در سرتاسر دنیا ایجاد شده که امروز این بازارها رو تحت عنوان بازار فارکس می شناسند. این بازارها با الگوگیری از بازارهای آتی، فارکس و CFD شکل گرفتند.
البته تمامی بازارهای فوق، بازار فارکس نیستند. وقتی کارگزاری های فارکس قصد دارند شرکت خود را معرفی کنند، اعلام می کنند ما کارگزاری فارکس هستیم و دارایی های ما شامل سهام های آمریکا، تمام جفت ارزها، ارزهای دیجیتال، طلا، نفت، شاخص های بورس و هزاران موارد دیگر است. شما می توانید این دارایی ها را معامله کنید.
دارایی های فوق، تمام مواردی هستند که می توانید در یک کارگزاری فارکس معامله کنید. اما لزوما تمام اینها بازار فارکس نیستند. درواقع، بازار فارکس (Forex) برگرفته از Foreign exchange به معنای تبادل ارز خارجی است. در این بازار می توان ارزهای مختلف را به میزان برابری باهم معامله کرد. مثلا فرض کنید 300000 یورو دارید و می خواهید به دلار تبدیل کنید. برای تبدیل یورو به دلار باید از نرخ تبدیل یا Exchange rate استفاده کنید.
مفهوم Exchange rate و کاربرد آن
با استفاده از نرخ تبدیل می توانید ارزهای مختلف را به یکدیگر تبدیل کنید. مثلا در مثال قبلی، برای تبدیل یورو به دلار، نرخ تبدیل به ما نشان می دهد در ازای هر یورو، 1.3 دلار به ما تعلق می گیرد یعنی:
Exchange rate EUR/USD= 1.13 و از این می توان نتیجه گرفت: Each 1 euro= 1.13$
درنهایت، می توانید 300000 یوروی خود را با 339000 دلار تعویض کنید. این کار اصلی است که در بازار فارکس انجام می شود. یعنی در این بازار می توانید تمام ارزهای مختلف را با هم معامله کنید و کار اصلی بازار فارکس، سنجش ارزها و محاسبه نرخ برابری ارزها است. اما علاوه بر ارزهای مختلف، می توان چیزهای دیگری را نیز در یک کارگزاری فارکس معامله کرد که جزو بازار فارکس محسوب نمی شود.
مواردی همچون طلا، نفت، شاخص های بزرگ بورس دنیا مانند داوجونز، نزدک و غیره در کارگزاری فارکس معامله می شوند اما بازار فارکس محسوب می شوند. همچنین کالاهای معاملاتی همچون روی، مس، نیکل، گندم، برنج و غیره و همچنین ارزهای دیجیتال و اوراق قرضه، ETF نیز در این میان قرار دارند.
شیوه معامله در بازار فارکس
برای بررسی نحوه معامله در این بازار، ابتدا باید ببینیم از سنجش و تبدیل ارزها چه سودی بدست می آید. فارکس بازار پر نوسانی است، اما با وجود نوسانات زیاد خود، بازاری امن است. از این لحاظ امن است که کمتر حرکات غیرقابل تصور در جفت ارزها مشاهده می شود. در این بازار، ارزی وجود ندارد که طی یک شب از بین برود و نابود شود. پس بازاری کاملا امن است.
فرض کنید اقتصاد آمریکا در وضعیت خوبی است و برطبق شواهد به این نتیجه می رسید که ارز آمریکا در مقابل پوند انگلستان قوی تر می شود. در این حالت به احتمال زیاد جفت ارز پوند دلار یعنیsell GBP/USD را می فروشید. زیرا، وقتی ارزی را در بازار فارکس می خواهید مبادله کنید، درواقع یک ارز را درمقابل ارز دیگر مقایسه می کنید.
همواره ارز اول، ارز پایه (Base currency) و ارز دوم، ارز متقابل (quote currency) است. ارز پایه، دارای مبنای یک است. مثلا اگر هر دلار را برابر با ۱۱۱ ین ژاپن درنظر بگیریم، ارز پایه دلار است و ارز متقابل ین است.
در بازار فارکس چگونه جفت ارزها را خرید و فروش کنیم؟
ممکن است زمانی برسد که مثلا نظرتان نسبت به پوند مثبت شود و فکر کنید دلار ضعیف شده است. در این حالت اگر برابری پوند به دلار را خریداری کنید، سود زیادی بدست می آوریم. به این دلیل که پوند در حال رشد کردن است و از سوی دیگر، دلار نزولی است و برابری هر پوند نسبت به دلار، افزایش می یابد.
در اقتصاد، زمانی که نرخ تورم افزایش می یابد، نرخ ماشین، نرخ کالاها، نرخ خانه و سایر مواد مصرف کننده افزایش می یابد. در این شرایط، دوت مردان تلاش می کنند با افزایش دادن نرخ بهره، ارز کشور را تقویت کنند که بتوانند قیمتها را حفظ یا کاهش دهند. در این حالت، چون ارز کشور، ارز متقابل تمام دارایی ها است، ارزش بسیار مهم و تاثیر بسیار زیادی در جریان دارد.
در بازار فارکس، معامله گران به معامله ارزهایی می پردازند که سود زیادی برای آنها داشته باشد. گاهی ارزهایی در برابر دیگری به فروش می رسد و گاهی نظر ما مثبت بوده و ارز دیگری را خریداری می کنیم. خرید و فروش ارزها در بازار فارکس این گونه است.
انواع جفت ارزها در بازار فارکس
جفت ارزهای زیادی در بازار فارکس وجود دارد که معامله گران می توانند آنها را معامله کرده و بر آنها سرمایه گذاری کنند. تعدادی از جفت ارزها دارای شهرت و حجم بیشتری هستند اما تعدادی دیگر این گونه نیستند. مثلا جفت ارز پوند دلار محبوبیت و شهرت بیشتری نسبت به جفت ارز یوان (چین) روبل (روسیه) دارد. جفت ارزها در سه دسته اصلی، کراس و نوظهور قرار می گیرند و هریک دارای زیرمجموعه های زیادی هستند.
جفت ارزهای اصلی
جفت ارزهای اصلی، تمام برابری ارزی مهم که دلار آمریکا در یک طرف آن قرار داشته باشد، جفت ارز اصلی می گویند. زیرا قوی ترین ارز موجود در جهان، دلار آمریکا با نقدشوندگی بسیارزیاد است. این امر باعث شده دلار آمریکا پایه بازارهای مالی بین المللی شود.
همچنین، هر برابری ارزی دلار با یک ارز معتبر و مهم جهانی مانند موارد زیر، در دسته جفت ارزهای اصلی قابل معامله در بازار فارکس قرار دارد. می توانید این جفت ارزها را در ۲۴ ساعت شبانه روز معامله کنید:
EUR/ USD>>>> EURO TO USD DOLLAR
AUD/USD>>>> Australian DOLLAR TO USD DOLLAR
USD/CHF>>>>USD DOLLAR TO SWISS FRANK
USD/CAD>>>>USD DOLLAR TO CANADIAN DOLLAR
NZD/USD>>>>new Zealand DOLLAR TO USD DOLLAR
GBP/USD>>>>> POUND TO USD DOLLAR
USD/JPY>>>>USD DOLLAR TO Japanese Yen
جفت ارزهای کراس ازجمله EUR/GBP، EUR/CHF، GPB/JPY و … دارای دلار آمریکا نیستند اما از برابری ارزهای بزرگ دنیا حاصل می شوند. EUR/GBP مهمترین جفت ارز کراس است و دارای نقش مهمی در بازار اقتصاد دنیاست.
جفت ارزهای فرعی
در بازار فارکس، معاملات کمتری در جفت ارزهای فرعی انجام می شود. این جفت ارزها در اقتصاد دنیا اهمیت زیادی ندارند. جفت ارزهای فرعی یا نوظهور از برابری ارزهایی مانند روپیه، دینار، لیر، روبل، کرن و غیره تشکیل شده اند و حجم کمتری در بازار جهانی دارند.
معرفی جفت ارزها به همراه اسامی آنها
روزانه حدودا ۵ تریلیون دلار پول در بازار فارکس جابجا می شود. این رقم بیشتر از ۵۰ برابر حجم روزانه بازار بورس آمریکا است. ۵ مورد از مهمترین و پرحجم تری ارزهای این بازار در ادامه بررسی می گردد.
مهمترین جفت ارز بازار فارکس
پرحجم ترین ارز در بازار فارکس، جفت ارز یورو دلار EUP/USD با حجم معاملات فارکس روزانه 23٪ است. حجم روزانه تمام بازارها برای این جفت ارز، بیش از یک تریلیون دلار است. این جفت ارز EUR/USD>>>> fibber نامیده می شود. محبوبیت این جفت ارز، به این دلیل است که بیانگر اروپا و آمریکا، دو قطب اقتصاد دنیا است. این جفت ارز همواره مهم بوده و هست. به دلیل حجم معاملاتی این جفت ارز، نقدشوندگی بسیار بالایی دارد و قابل معامله با اسپرد بسیارپایین است. بدلیل حجم معاملاتی بالای این جفت ارز، معاملات با حجم های معمولی تاثیر زیادی بر آن ندارند و باعث جابجایی قیمت نمی شوند.
سایر جفت ارزهای مهم
سایر جفت ارزهای مهم در بازار فارکس عبارتند از:
- دومین جفت ارز پرحجم دنیا با بیش از 17.8٪ از کل حجم بازار فارکس، USD/JPY است. یک طرف جفت ارز دلار آمریکا به ین ژاپن، دلار قرار دارد و طرف دیگر آن بزرگترین ارز آسیا یعنی ژاپن بعنوان یکی از برترین اقتصادهای دنیا قرار دارد. این جفت ارز که USD/JPY>>>> gopher نامیده می شود، دارای نقدشوندگی بالا و اسپرد بسیارپایین است. بسیاری از معامله گران که متقاضی معاملات امن هستند به سراغ این جفت ارز نیز می روند.
2. سومین جفت ارز مهم دنیا، GBP/USD یعنی جفت ارز پوند انگلستان به دلار آمریکا است. این نیز یکی از مهمترین و پر معامله ترین جفت ارزهای رایج دنیا است. این جفت ارز در گذشته ارزش بیشتری داشت. اما پس از جدایی انگلستان از اتحادیه اروپا، مقداری از ارزش خود را از دست داد. به ارزش پوند درمقابل دلار کاهش یافت. این جفت ارز با نام GBP/USD>>>>cable شناخته می شود.
3. جفت ارز AUD/ USD، دلار استرالیا به دلار آمریکا در رتبه چهارمین جفت ارز محبوب قرار دارد. این جفت ارز دارای بیش از 5 درصد از کل معاملات بازار فارکس است. اهمیت این جفت ارز به دلیل وابستگی شدید آن به صادرات استرالیا است. این جفت ارز با نام AUD/USD>>>>aussie شناخته می شود.
4. پنجمین جفت ارز مهم دنیا، USD/CAD، دلار آمریکا به دلار کانادا است. بیش از ۴ در حجم بازار فارکس به این جفت ارز اختصاص دارد. دو کشور آمریکا و کانادا در یک پیمان تجاری با یکدیگر هستند. نرخ این برابری برای هر دو کشور مهم است و بنابراین، در اقتصاد این دو کشور بسیار مهم است. همچنین این جفت ارز وابستگی زیادی به نفت دارد زیرا قسمت زیادی از صادرات کانادا از نفت تامین می شود. این جفت ارز USD/CAD>>>>loonie نامیده می شود.
معرفی اسپرد
اسپرد یکی از مفاهیم بازارهای مالی جهانی است. اسپرد در موفقیت معاملات و معامله گران در بازار فارکس و سایر بازارهای مالی تاثیر زیادی دارد. اسپرد، به اختلاف دو عدد مربوط به قیمت خرید و قیمت فروش می گویند که بر روی تابلوی صرافی مشاهده می شود. ممکن است قصد معامله ی جفت ارزی را در بازار فارکس داشته باشید. یا ممکن است بخواهید در بازار CFD به خرید و فروش بیت کوین یا هر سهام دیگری بپردازید. در این صورت، درحین معامله، یک عدد مشخص را نمی بینید.
مثلا مانند خرید ماشین یا هر کالای دیگری نیست که یک عدد ثابت را ببینید. بلکه در بازارهای مالی، با دو قیمت مواجه هستید: قیمت خرید و قیمت فروش. در این بازارها، BID به معنای قیمت فروش و ASK به معنای قیمت خرید است. اسپرد نیز از اختلاف بین BID و ASK حاصل می شود. مثلا فرض کنید قصد دارید EUR /USD را در بازار فارکس خریداری کنید. قیمت خرید 1.1350 است. اما هنگام معامله از قیمت فروش در بازار مطلع شوید که مثلا 1.1320 است. عدد ۳۰ یعنی اختلاف این دو عدد خرید و فروش، همان اسپرد است.
عوامل موثر بر اسپرد بازار فارکس
عوامل زیادی بر اسپرد بازار موثر هستند. برخی از مهمترین عوامل عبارتند از:
- حجم بازار و نقدینگی: در بازارهای مالی ازجمله فارکس، بازار آتی یا CFD، در زمان هایی ممکن است حجم معاملات روی یک دارایی زیاد باشد. یا اینکه اختلاف خرید و فروش آن دارایی به حداقل برسد.
- مثلا ممکن است در بازار فارکس، به معامله طلا یا جفت ارز یورو/ دلار بپردازیم. این جفت ارز محبوب ترین جفت ارز فارکس است. بنابراین، برای معامله این جفت ارز، می توانید کمترین اسپرد را پرداخت کنید. در این حالت، اسپرد در حد چند سنت بوده و به سمت صفر میل می کند. اما ممکن است قصد معامله یک ارز دیجیتال و سهامی داشته باشید که دارای نقدینگی و حجم زیادی نباشد. در چنین معامله ای، اختلاف خرید و فروش بسیار بیشتر از معامله یک سهام محبوب از شرکتهایی مانند گوگل یا یک جفت ارز بسیارمحبوب است.
- در بازار فارکس، ارزهایی که دارای حجم کمتری باشند، دارای اسپرد بیشتری هستند. مثلا ارزهای AUD/CAD، GBP/CAD، GBP/AUD و AUD/CHF اسپرد بیشتری دارند.
- نوسانات موجود در بازار: یکی از عوامل تاثیرگذار دیگر بر اسپرد در بازارهای مالی، نوسانات بازار است. زمانی که شاهد یک اتفاق بسیار نادر یا یک بحران در بازارهای مالی هستیم، اسپرد تا حد زیادی افزایش می یابد. مثلا در سقوط بازار آمریکا در سال 2008 یا در ریزش شدید جفت ارز پوند دلار در سال 2017، اسپرد در بازار مانند همیشه نبود و بسیار افزایش یافت.
- اعتبار متعلق به دارایی معامله شونده: با بهبود و افزایش اعتبار دارایی معامله شونده، اسپرد کاهش می یابد. مثلا هنگام معامله ی بیت کوین نسبت به یک ارز تازه ایجاد شده در بازار ارزهای دیجیتال، اسپرد کمتری می پردازد. زیرا زمانی که یک دارایی به اندازه کافی اعتبار نداشته باشد، کسی تمایل به خرید آن با قیمتی معقولانه ندارد. در این حالت، اسپرد بیشتری باید بپردازید. دروواقع، اسپرد هزینه ای است که توسط کارگزار از شما دریافت می شود تا کالایی که خریداری کرده اید را بفروشد یا معامله شما را به شخصی دیگر متصل کند.
انواع مختلف اسپرد
اسپرد در بازارهای جهانی، به دو صورت است: یا یک عدد مشخص و یا درصدی از قیمت. به عنوان مثال، اسپرد در جفت ارز یورو دلار برابر 20 سنت، با اسپرد در بیت کوین برابر با 0.5٪ تفاوت زیادی با یکدیگر ندارند. تفاوت در اینجا، شیوه بیان اسپرد است. بطورکلی باید این مبلغ را بپردازید، خواه بصورت عددی یا بصورت درصدی باشد.
یکی از نکات مهم دیگر درمورد اسپرد در بازارهای مالی، شناور بودن آن است. مثلا در این لحظه، اسپرد معامله طلا 20 سنت است، در لحظه ای دیگر 15 سنت می شود و در دامنه ای خاص درحال نوسان است. اما در شب هایی که نقدینگی بازار کاهش می یابد، یا اتفاقی مهم رخ می دهد و حجم بازار مختل می شود، اسپرد شناور افزایش می یابد.
مفهوم لوریج
لوریج یک اعتبار و اهرم معاملاتی است. کارگزار این اعتبار را در اختیار معامله گران خود قرار می دهد تا آنها بتوانند در بازارهای مالی ازجمله فارکس، حجم بیشتری معامله داشته باشند و درآمد بیشتری کسب کنند.
فرض کنید اعتبار و اهرم جفت ارزها در بازار فارکس برابر با 1:10 است. یعنی به ازای هر ۱ دلار سرمایه گذاری شما، کارگزار به میزان 100 برابر، یعنی 100 دلار به شما اعتبار معاملاتی ارائه می دهد. بنابراین، شما قادر خواهید بود با حجم بیشتر به معامله بپردازید و سود بیشتری بدست آورید.
این مثال را درنظر بگیرید: فرض کنید 1000 دلار در حساب معاملاتی خود دارید و قصد خرید طلا با پول خود را دارید. درصورت معامله بدون اهرم، قادرید تقریبا یک اونس طلا مثلا با قیمت 1300 دلار خریداری کنید. در این معامله درصورتی سود می کنید که اقتصاد دنیا دچار تحول زیادی شده و قیمت طلا از 1300 به 2300 برسد. در این حالت، تقربا 1000 دلار سود بدست می آورید. نکات بیشتر درمورد سود و ضرر در بورس را در لینک درج شده مشاهده نمایید.
اما حالتی را فرض کنید که از اهرم استفاده می کنید. ۱۰۰۰ دلار در حساب معاملاتی فارکس خود داریم و کارگزار نیز 100 برابر اعتبار به ما می دهد. یعنی با 100000 دلار طلا با قیمت 1300 خریداری می کنیم. این میزان تقریبا برابر با 100 اونس طلا است و منتظر نوسانات قیمت هستیم.
در این حالت، با تغییر قیمت طلا از 1300 به 1310 دلار، 1000 دلار سود بدست می آوریم. اما درصورت عدم استفاده از اهرم، فقط با 10 دلار حرکت سود آن، 1000 دلار بدست می آوردیم. به همین دلیل امروزه بازارهای مالی مانند فیوچر، سی اف دی و بازار فارکس جذابیت زیادی پیدا کرده اند. زیرا افراد این فرصت را دارند که با پول اندک، مبالغ زیادی را معامله کرده و میلیونر شوند.
مفهوم پیپ
به منظور معامله در بازار فارکس، آشنایی با اصول پایه ای و اولیه ضروری است که یکی از این اصول، پیپ است. به عدد 0.0001 یک قیمت، پیپ می گویند. درواقع به میزان 0.01 از یک درصد، پیپ می گویند.
مثلا برای قیمت جفت ارز یورو دلار که 1.1317 هست، عدد 0.0001 برابر با عدد ۷ می شود. یا زمانی که قیمت دلار برابر با 1280.25 دلار باشد، عدد 0.1 پیپ است.
کاربرد پیپ
میزان حرکت قیمت در بازارهای مالی، براساس دلار، یورو و غیره نیست. به دلیل وجود دارایی های زیاد با ارزهای پایه، پیپ مورداستفاده قرار می گیرد. به عنوان مثال، با جابجا شدن طلا به مقدار 10 دلار، درواقع 100 پیپ جابجا می شود.
پیپ مبدا تمام معاملات در بازارهای مالی است و نقشی بسیار حیاتی ایفا می کند. با مفهوم پیپ متوجه می شویم چند پیپ سود کرده و چه میزان از بازار نوسان دریافت کردیم. اما به منظور محاسبه مقدار سود و زیان، تنها نمی توان از پیپ استفاده کرده و معامله انجام داد. در این میان، مفهوم دیگری به نام حجم مطرح می شود.
مفهوم حجم
برای خرید هر چیزی، نیاز به محاسبه حجم آن داریم. مثلا برای خرید طلا، مثلا 100 «اونس» طلا می خریم. برای نفت، از «بشکه» و برای گندم از واژه «گونی» استفاده می کنیم. برای سهام هر شرکت، نام آن شرکت ذکر می شود. مثلا برای سهام اپل، می گوییم مثلا 1000 عدد سهام اپل خریدیم.
فرض کنید وارد بازار شده و تصمیم دارید به قیمت 130 سهام اپل خریداری کنیم. این قیمت سهام است. ما نیاز به حجم داریم. یا برای خرید طلا، مثلا در قیمت 1300 طلا خریداری کنیم. قیمت اونس طلا براساس دلار است، یعنی هر انس برابر 1300 دلار است. در این حالت، با تعیین کنیم چند اونس طلا قصد داریم معامله کنیم. برای تعیین حجم ها، سراغ مفهوم دیگری به نام لات می رویم.
مفهوم لات
لات معیاری در بازارهای مالی است که در هنگام خرید بکار می رود. قراردادی استانداردسازی شده است که تعداد و میزان یک کالا را مشخص می کند. مثلا در بازارهای مالی نباید بگوید 10 اونس طلا یا 10 بشکه نفت خریداری کردید. درعوض، باید بگویید چند لات خریداری کردید. لات در تمام معاملات، مرجع عددی است. مثلا هر 100 اونس طلا می شود یک لات، یا هر 1000 بشکه نفت برابر با یک لات است.
در بازار فارکس، هر لات برابر با 100000 است. واحد این صدهزار نیز متغیر است. مثلا در پلت فرم معاملاتی خود، اگر تصمیم به خرید جفت ارز یورو به دلار دارید، حجم یک لات انتخاب می شود.
هر یک لات از یورو به دلار برابر با خرید صدهزار یورو است، به عبارتی:
lot EUR USD>>>> 100000EUR 1
هر یک لات در یورو به پوند برابر با صدهزاز یورو، یعنی:
lot EUR GBP>>>> 100000EUR 1
هر یک لات در پوند به دلار برابر با صدهزار پوند، یعنی:
lot GBP USD>>>> 100000GBP 1
هر یک دلار آمریکا با دلار کانادا برابر با صدهزار دلار آمریکا است، یعنی:
lot USD CAD>>>> 100000 USD 1
درواقع، قاعده کلی در بازار فارکس این است که: هر یک لات از یک ارز، با صدهزار تا از ارز پایه برابر است. قسمت اول یک جفت ارز، ارز پایه نامیده می شود.
شیوه محاسبه سود و ضرر در بازار فارکس
در زمینه معاملات، نرم افزارهای پیشرفته ای موجودند که تمام سود و زیان شما را بصورت آنلاین محاسبه می کنند بطوری که در حساب شما قابل نمایش باشد. اما اگر می خواهید معامله گر حرفه ای باشید، بهتر است شیوه محاسبه سود و زیان و اصطلاحات تخصصی فارکس را بدانید.
- پس از آشنایی با پیپ و لات، نوبت آن رسیده که با یک فرمول تقریبی و ساده، با شیوه محاسبه سود و زیان در بازار فارکس آشنا شوید.
- فرض کنید، یک لات طلا خریداری کردید، طلا یک پیپ افزایش پیدا کرده باشد. میزان سود براساس دلار چقدر است؟ بطورکلی، میزان سود را در بازار فارکس باید براساس دلار آمریکا بسنجیم و کاری با پیپ و لات نداریم!
- در فارکس، اگر یک لات از یک دارایی را خریداری کنید و یک پیپ جابجا شود، تقریبا نزدیک به ۱۰ دلار سود بدست می آوریم یعنی: LOT . 1 PIP= 10 USD 1
مثلا با خرید یک لات نفت، و یک پیپ افزایش در آن، ۱۰ دلار سود بدست می آوریم.
اصلا اهمیتی ندارد که درحال معامله چه دارایی هستید، تنها مهم است حجم لات و مقدار پیپ خود را بدانید. مثلا، پس از خرید یک لات طلا و افزایش یک پیپ، 10 دلار سود کسب می کنید. یک لات یورو به دلار خریداری کردید و ۱ پیپ افزایش یافت، ۱۰ دلار سود کردید.
بطورکلی، پیپ در فارکس بعنوان کوچکترین معیار تغییرات در قیمت محسوب می شود. در صعود و نزول های مهم در بازار، قیمت ها بیشتر از هزار پیپ در حرکت هستند. بعنوان مثال، با معامله 100 لات و کسب 1000 پیپ سود، یک میلیون دلار حاصل می شود.
عوامل موثر بر بازار فارکس
باتوجه به مطالب مرور شده، بازار فارکس را می توان بازار ارزها دانست. دولت ها و بانک های مرکزی زیادی بر این بازار متمرکز هستند. افزایش یا کاهش اندک در نرخ ارز، سبب بهم ریختگی در اقتصادها شده و موجب شورش مردم می شود. بنابراین، این بازار اهمیت بسیار زیادی برای دولت ها دارد.
همچنین، این بازار در تجارت بین المللی نقش بسیار زیادی دارد. زمانی را درنظر بگیرید که رئیس جمهور آمریکا، دونالد ترامپ اعلام کرد برابر یورو به دلار بالا است. وی اعلام کرد که به منظور بهبود روابط باید این عدد کاهش یابد. پس از این اظهار نظر، بازار شکل نزولی به خود گرفته و با کاهش قیمت یورو مواجه شد.
بازار فارکس، مستقیما وابسته به اقتصاد و کامروایی یک ملت است. بنابراین دولت ها توجه ویژه ای به این بازار دارند.
عامل اول: سیاست های اقتصاد کلان دولت ها
بزرگترین و تاثیرگذارترین عامل تعادل یا عدم تعادل بازار فارکس، سیاست های اقتصاد کلان دولت ها است. اقتصاد کلان، اقتصاد تمام کشورها را شامل می شود.
این اقتصاد، مسائل مهمی مانند نرخ بهره، نرخ تورم، بیکاری، سیاست های مالی و پولی را درنظر دارد. تمام بخش های اقتصاد کلان تاثیر مستقیمی بر بازار فارکس دارند. این بخش ها، تعیین کننده نرخ برابری ارزها هستند.
سال 2009 را درنظر بگیرید که رکود بازارهای مالی در آن سال رخ داد. بعد از این رکود و بحران جهانی، به تصمیم بانگ مرکزی آمریکا، نرخ بهره در کمترین حد ممکن یعنی 0.25٪ نگه داشته شد. پس از این تصمیم گیری توسط دولت آمریکا، نرخ سایر ارزها و طلا در برابر دلار رشد کرد. درنتیجه، دلار ضعیف شد.
عامل دوم: نرخ بهره و اهمیت آن
نرخ بهره همان قیمت پول است. مثلا فرض کنید فردی به شما 1000 دلار پول قرض بدهد. شما متعهد می شوید که در سال آینده همین موقع، پول آن شخص را بعلاوه ی بهره آن پرداخت نمایید. فرض کنید اگر بهره به 0.25٪ برسد، در سال آینده باید 1000 دلار به علاوه ی 2.5 دلار بابت بهره به او پرداخت کنید.
نرخ بهره اهمیت زیادی دارد. زیرا با کاهش نرخ بهره، اغلب افراد تمایل دارند از بانک وام دریافت کنند. آنها این وام را در کسب و کارها سرمایه گذاری می کنند. این شرایط که افراد بتوانند با نرخ اندک از بانک مرکزی وام دریافت کرده و کسب و کار راه اندازی کرده و پیشرفت کنند، خیلی عالی است. اما با افزایش نرخ بهره، افرادی که برای راه اندازی کسب و کارشان به سرمایه نیاز دارند، قادر به گرفتن وام از بانک نیستند. زیرا باید بیش از نرخ بهره سود بدست آورند.
مثلا فرض کنید 1 میلیون دلار با نرخ بهره 20٪ سالیانه از بانک وام دریافت کنیم. در این سال اگر به درآمد 200 هزار دلار رسیده باشیم، تنها بهره قرض خود را پرداخت کرده و هیچ سودی بدست نیاوردیم. باید 30 الی 40٪ در کسب و کار خود سود کسب کنیم تا بتوانیم آن را ادامه دهیم. یافتن چنین کسب و کار با این ویژگی کاری مشکل است. بنابراین افراد تمایلی به دریافت وام نداشته و کسب و کارها رشد نمی کنند. درنتیجه، یکی از مهم ترین بخش های اقتصادی در هر کشور نرخ بهره است. کنترل و تنظیم نرخ بهره بسیارمهم بوده و تاثیر مستقیمی بر نرخ ارز کل کشور دارد.
مفهوم نرخ تورم
این نرخ از شاخصی به نام شاخص قیمت مصرف کننده حاصل می شود. درمورد مفهوم نرخ تورم، مثال زیر را درنظر بگیرید.
فرض کنید در زندگی روزمره، برخی کالاها مانند گوشت، میوه یا انرژی مانند گاز، برق و انرژی، مسکن، پوشاک و غیره را مصرف می کنیم. این ها کالاهای ضروری هستند. جمع آوری تمام این نیازها در یک سبد جمع آوری کرده و سبدی می سازیم که قیمت تمامی اینها را نشان می دهد. با ساخت این سبد، درواقع شاخص قیمت مصرف کننده را درست کرده ایم.
این شاخص بیانگر این است که سال گذشته عدد آن 120 بوده و امسال این عدد به 130 افزایش یافته است. با افزایش این شاخص، یعنی تورم به وجود آمده است. یعنی امسال افراد باید برای نیازهای روزمره خود، پول بیشتری بپردازند.
نرخ تورم نه باید خیلی زیاد باشد و نه باید خیلی کم باشد. درصورت افزایش تورم، زندگی برای مردم بسیار سخت می شود. در چنین موقعیتی، آنها درمورد آینده خود و قیمت ها اطمینان ندارند. اگر تورم کاهش یابد، نشانگر رکود است. زیرا دراین حالت، مردم خرید نمی کنند و درنتیجه قیمت ها رشد نمی کنند. بنابراین تورم نیز شاخص مهم است.
اثرات افزایش یا کاهش تورم
اگر در یک کشور، تورم بیش از حد افزایش یابد، موجب ضعیف شدن ارز آن کشور می شود. یعنی افراد برای اینکه قادر به خرید باشند، باید پول بیشتری پرداخت کنند. درنتیجه ارز ضعیف تر می شود. در اغلب کشورهای بزرگ، با مشاهده افزایش تورم، نرخ بهره را افزایش می دهند. با این کار قادر به کنترل نرخ تورم خواهند بود.
در برخی مواقع، تورم به دلیل درآمد بالای مردم است. در این حالت وضعیت اقتصادی خوبی ایجاد می شود و نتیجه آن مثبت است. مثلا فرض کنید نرخ بیکاری در کشور کاهش یابد، مردم قادرند نیازهای خود را تامین کنند. درآمد افراد افزایش می یابد و می توانند کالاهای بیشتری خریداری کنند. در این حالت تقاضا بیشتر شده و قیمت ها افزایش می یابد.
اگر تورم به دلایلی از جمله قحطی، کمبود یا نبود کالا ایجاد شود، کمکی به اقتصاد نخواهد شد. این وضعیت نیز مخرب است. مثلا در دهه 1970 افرایش قیمت نفت، سبب شده بود تورم در آمریکا غیرقابل تحمل شود. این شرایط بسیارسخت بود.
اما در سال های 2015 تا 2019 شاهد نرخ تورم 2٪ بود که تورم خوب و قابل قبولی بود. این تورم خوب به دلیل رشد اقتصادی خوب و کاهش نرخ بیکاری رخ داد. بنابراین، از مهمترین محرکه های اقتصاد کلان در بازار فارکس، می توان نرخ تورم و نرخ بهره را نام برد.
سایر محرک های اقتصادی در بازار فارکس
سایر محرک های اقتصادی مانند نرخ بیکاری، علاوه بر نرخ تورم و نرخ بهره، بر اقتصاد کشور و نرخ ارز در بازار فارکس تاثیرگذار هستند.
نرخ بیکاری یک کشور، سطح اشتغال در یک کشور را نشان می دهد. مثلا نرخ بیکاری در کشور آمریکا در سال 2019 تقریبا 3.8٪ بود. این نرخ بسیار خوبی است.
بدین معنا که 96.2٪ مردم دارای توانایی و تمایل به کار در آمریکا، درحال کار کردن هستند. آنها با کسب درآمد، می توانند مصرف کننده باشند و پول را به چرخه اقتصادی برگردانند.
در کنار نرخ بیکاری، عوامل دیگری مانند شاخص خرید مدیران، نرخ خرده و فروشی و غیره نیز در بازار فارکس و ارزها تاثیر زیادی دارند.
میزان حجم معاملات موجود در بازار
یکی از عوام مهم و موثر دیگر بر بازار فارکس و سایر بازارهای مالی، میزان حجم معامله گران و نظرات آنها درمورد آینده ارز یا سهام است.
مثلا معامله گرانی را فرض کنید که به معامله جفت ارز یورو به دلار می پردازند. آنها با توجه به اخبار اقتصادی اروپا، دیدگاه بدی نسبت به اروپا پیدا کنند و تمایل به خرید ارز آن نداشته باشند. این حرکت، باعث کاهش و ریزش در قیمت می شود. درعوض، ممکن است ترجیح دهند یورو به دلار در بازار فارکس را بفروشند. قصد آنها این است که با پایین آمدن قیمت، سود بدست آورند. نظر معامله گران در بازار، طرز فکر و دید آنها، احساس آنها درمورد آینده، همگی تاثیر فراوانی بر بازار دارد.
حتی در برخی مواقع، قبل از اعلام اخبار، معامله گران آن را پیش بینی کرده و بازار بر این اساس حرکت می کند. زیرا بازار متشکل از مجموعه ای از احساسات و افکار معامله گران است که درمورد آینده اقتصاد و یک کشور دارند.
گاهی نیز خبرهای لحظه ای ممکن است بر نظر و دیدگاه معامله گران موثر باشد. براین اساس، قیمت های فارکس نیز جابجا می شود. مثلا صحبت ها درمورد جدایی انگلستان از اروپا سبب شد نرخ ارز پوند شدیدا کاهش یابد. این اتفاق نیز تاثیر بسیار عمیقی بر بازار فارکس ایجاد کرد.
گاهی ممکن است خبرها لزوما اقتصادی نباشند. حتی خبرهای سیاسی و جنگ یا هر نوع خبر دیگر، ممکن است بر نظر معامله گران تاثیر گذاشته و سبب جابجایی قیمت ها شود.
عوامل موثر بر موفقیت در بازار فارکس
مهمترین کار برای موفقیت در بازار فارکس، آشنایی با اصول این بازار است. باید رمز موفقیت معامله گران بزرگ را دریافت و از تجربیات آنها استفاده کرد.
موفقیت در بازار فارکس، نیازمند داشتن مهارت هایی است. در ادامه، به بررسی این مهارت ها می پردازیم:
تحلیل تکنیکال
در تحلیل تکنیکال، نمودارها و حرکات قیمت به منظور یافتن آینده قیمت بررسی می شود. معامله گران در این تحلیل، روندهای بازار و الگوهای ایجاد شده در نمودار را بررسی می کنند. آنها نقاط حساس در قیمت را بررسی می کنند.
معامله گران با بررسی این حرکات قیمت قادرند درمورد آینده ی قیمت، نتیجه گیری بهتری داشته و سود بیشتری بدست آورند. اطلاعات بیشتر در این مورد را می توانید در مقاله تحلیل تکنیکال بخوانید.
تحلیل فاندامنتال
یادگیری تحلیل فاندامنتال نیز برای موفقیت در بازار فارکس اهمیت فراوانی دارد. با تحلیل فاندامنتال می توان نبض بازار فارکس را اندازه گیری کرد. در این تحلیل، تاثیر نرخ بهره در ارزها، سیاست های پولی و مالی دولت، تاثیر تورم بررسی می شود. همچنین برای انجام بهترین معامله، باید به بررسی میزان عرضه در بازار و موارد مشابه در این تحلیل پرداخت. اهمیت یادگیری تحلیل تکنیکال تا حدی است که افراد بزرگی از جمله وارن بافت، یادگیری آن را بسیار ضروری می دانند. به گفته آنان، یادگیری این تحلیل برای تمامی معامله گران و افرادی که مایلند در بازار فارکس و سایر بازارهای مالی موفق شوند، بسیارمهم است. برای کسب اطلاعات بیشتر، به مقاله تحلیل بنیادی مراجعه کنید.
روش و استراتژی معامله
یادگیری تحلیل تکنیکال و فاندامنتال، باعث پیشرفت سریعتر ما می شود. اما با یادگیری آنها، تنها نیمی از ماجرا را طی می کنیم. تحلیل کردن در بازار فارکس، یک جنبه از روند کار است. انجام معامله، جنبه ای مهمتر از آن است. گاهی اوقات تحلیل کرده و پیش بینی می کنیم که قیمت طلا دچار افت می شود. اما با این وجود، طلای خودمان را نگه می داریم.
گاهی با اینکه می دانیم یک جفت ارز مناسب خرید نیست، اما آن را خریداری می کنیم. حتی گاهی با اینکه می دانیم حجم بالا منجر به ضرر می شود، اما باز هم این کار را انجام می دهیم. درواقع، اینها نشان می دهند که ما در تحلیل کردن مشکل داریم.
تحلیل کردن، یک کار منطقی بوده و هیچ احساسی در آن وجود ندارد. اما گاهی احساس را در معامله کردن وارد می کنیم. می دانیم یک کاری اشتباه است اما هیجان زده می شویم. اقدام به معامله ای می کنیم که نیازمند صبر بیشتر است. در معامله، باید نظم معاملاتی داشته باشیم.
یادگیری تحلیل کردن مهم است. اما مهمتر از آن این است که بتوانیم از آن بدرستی استفاده کنیم. باید بیاموزیم چگونه وارد معامله شده و چه زمانی معامله خود را ببندیم.
موفقیت در معامله
برای موفقیت در معامله، باید درکنار یادگیری تحلیل، معامله کردن را نیز یاد بگیریم. باید ببینیم دیدگاه ما بلند مدت بوده یا کوتاه مدت است؟ آیا در سرمایه گذاری خود، مدیریت نیز داشته ایم یا خیر؟ و سایر موارد.
معامله گر موفق، نظم معاملاتی دارد. چنین فردی، برای خود قوانینی دارد که برحسب تجربه بدست آمده است. او همواره براساس دستورالعمل اقدام می کند. او دارای استراتژی است. درنتیجه، روش معامله کردن، انتخاب استراتژی و مدیریت سرمایه، سه اصل مهم در بازار فارکس هستند. باید برای روش درست معامله گری و استراتژی، به اندازه کافی آموزش ببینیم و تمرین کنیم.
قوانین روانشناسی موفقیت
- یکی از اصول مهم برای موفقیت در هر کاری، الگو گرفتن از بزرگان آن است. افراد موفق زیادی در بازار فارکس وجود دارند. اغلب معامله گران، این افراد را الگو و سرمشق خود در معامله گری قرار می دهند.
- بازار فارکس بعنوان بک کسب و کار و یک شغل محسوب می شود. قوانین موفقیت در این بازار، بسیارمهم هستند. قوانین موفقیت در این بازار بزرگ بسیارمهم است. قوانینی همچون تعیین هدف، یادگیری مداوم، شکست و آموختن از شکست، صبر، داشتن نظم، برنامه ریزی مهم هستند. موفقیت در بازار فارکس نیز همچون تمام کسب و کارهای دیگر، نیازمند پیروی از این قوانین است.
- بنابراین باید به عنوان یک معامله گر هدفمند و مصمم به رسیدن به پیروزی، نظم شخصی داشته باشید. باید توجه داشته باشید که یکی از مهمترین عوامل شکست در بازار فارکس، عدم دانش و عدم کنترل احساسات است. باید بیاموزیم که از قوانین روانشناسی به منظور رسیدن به موفقیت استفاده کنیم.
- باید بیاموزیم که معاملات خود را با برنامه ریزی پیش ببریم. قانون برای خود وضع کنیم، یاد بگیریم. داشتن صبر، پشتکار، تلاش، مداومت در یادگیری، هدف و برنامه ریزی، معامله گر را به موفقیت می رساند. بنابراین باید به پیشرفت شخصی و قوانین موفقیت توجه داشته باشیم تا تبدیل به معامله گری موفق شویم.
برخی عوامل موفقیت در بازار فارکس به صورت زیر خلاصه می شود:
- اگر قیمت هر روز افزایش یافت و روندی صعودی را طی کرد، آن را خریداری کرده و صبور باشید.
- از اهرم پایین تر استفاده کنید.
- بیش از حد به تجارت نپردازید. فقط یک تجارت انجام داده و برای آن صبر کنید.
- از تمام سرمایه خود در یک موقعیت یا برای یک نماد استفاده نکنید.
- یک استراتژی مناسب برای کسب و کار خود تنظیم کنید.
شروع معامله
برای اینکه معامله گری در بورس و بازار فارکس را شروع کنید، ابتدا باید در سایت کارگزاری فارکس ثبت نام کنید. پس از ثبت نام در سایت، حساب معاملاتی خود را انتخاب کرده و فعالیت خود را آغاز کنید.
استفاده از پلت فرم معاملاتی
نرم افزار متاتریدر 5 را برای گوشی همراه یا لپ تاپ خود با هر سیستم عاملی می توانید دانلود کرده و نصب کنید. سپس، به حساب معاملاتی خود وارد شوید و معامله گری را شروع کنید.
در این نرم افزار می توانید به بزرگترین دارایی های بازارهای مالی دسترسی داشته باشید. این دارایی ها شامل بازار فارکس، نفت، فلزات گران بها، شاخص های بورس بین المللی و هزاران دارایی دیگر هستند.
برای کسب اطلاعات درمورد شیوه معامله کردن در متاتریدر و آشنایی با این نرم افزار معاملاتی، به مقالات مربوطه در سایت مراجعه نمایید.
بازیگران اصلی بازار فارکس
بزرگترین بازار بورس بین المللی، بازار فارکس است. در این بازار، روزانه بیش از 5 تریلیون دلار درحال جابجایی است. این عدد 50 برابر معاملات بزرگترین بازار بورس سهام دنیا، یعنی بازار بورس آمریکا است. اما چه کسانی عوامل اصلی هستند که در این بازار ایفای نقش می کنند؟
بطورکلی همانطور که در این لینک مشاهده می کنید، بازیگران اصلی عبارتند از:
Over $7 billion is traded on the FX market every day – but who are some of the largest players? Find out with our guide to the biggest forex market participants. The major forex players trading in the market every day include Commercial banks, Governments and central banks, Hedge funds, Retail traders, Brokers.
در ادامه این مقاله نیز بازیگران اصلی را بطور جداگانه بررسی می کنیم.
شرکت های تجاری بزرگ
شرکت های تجاری بین المللی و بزرگ در کشورهای مختلف از جمله بازیگران اصلی بازار فارکس هستند. آنها با استفاده از بازار فارکس به خرید و فروش ارزهایی که دارند، می پردازند.
بعنوان مثال، شرکت بنز زمانی که محصولات خود را در آمریکا می فروشد، دلار دریافت می کند. پس از آن، نیازمند این هستند که دلار با به یورو تبدیل کنند. بنابراین، با ورود به بازار فارکس، در حساب خود یورو به دلار خریداری می کنند.
بانک های مرکزی بزرگ دنیا
بانک های مرکزی بزرگ دنیا، بعنوان بزرگترین بازیگران در بازار فارکس شناخته شده اند. این بانک ها با استفاده از بازار فارکس، نرخ ارز در کشورشان را کنترل می کنند.
مثلا زمانی که ارز کشور صاحب بانک ضعیف شد، حج زیادی ارز در بازار فارکس خریداری می کنند. آنها با این کار به نرخ ارز خود کمک می کنند.
بانک ها و موسسات مالی
در کنار بانک های مرکزی، بان های تجاری، موسسات مالی و سرمایه گذاری نیز در فارکس فعالیت کرده و سود بدست می آورند.
درواقع، بزرگترین صاحبان هج فاند های بزرگ و مدیران سرمایه گذاری دنیا در بازار فارکس فعالیت دارند. آنها دارای حجم زیادی در این بازار هستند.
معامله گران خرد
اینها آخرین بازیگران در بازار فارکس هستند. این افراد برای بدست آوردن سود و معامله وارد بازار می شوند. میلیون ها انسان در سرتاسر دنیا، به این شکل وارد بازار فارکس شده و نقش زیادی بر این بازار دارند. بسیاری از آنها می توانند در این بازار تاثیرگذار باشند. شما نیز اگر بخواهید می توانید به این بزرگترین بازار مالی دنیا وارد شده و به معامله ی هزاران دارایی بپردازید. امیدواریم در کسب و کار و معاملاتتان موفق باشید.
سوالات متداول
معامله در بازار فارکس را از کجا شروع کنیم؟
ابتدا باید در سایت کارگزاری فارکس ثبت نام کنید. پس از ثبت نام در سایت، حساب معاملاتی خود را انتخاب کرده و فعالیت خود را آغاز کنید.
چگونه معامله گر موفق تری در بازار فارکس باشیم؟
یادگیری تحلیل تکنیکال و فاندامنتال، باعث پیشرفت سریعتر ما می شود. اما با یادگیری آنها، تنها نیمی از ماجرا را طی می کنیم.
بازار فارکس یا forex چیست؟!
بازار فارکس ، بعنوان بزرگترین بازار دنیا شناخته شده که روزانه 5 تریلیون دلار گردش مالی دارد.
مقاله مرتبط : کانال تلگرام سیگنال فارکس حرفه ای و دقیق رایگان
آموزش کامل و نحوه ثبت نام در فارکس و ثبت نام در بروکر آلپاری
۷ جلد کتاب پرفروش شامل سیستم های معاملاتی حرفه ای و کاملا ساده فارکس در یک کتاب به صورت PDF
منبع: https://chartiran.com/forex-market/#comment-7063